Elokuvamusiikki on teosta kuvaavaa, tunnelmaa ylläpitävää ja samaistuttavaa musiikkia. Vaikka kauhusta tulee ensin mieleen Halloween elokuvan teema ja toiminnasta pärähtää kaikkea McGyverin tunnasrista Bondin teemaan, osataan elokuvien, sarjojen ja musiikin teko Suomessakin.

Suomalaista elokuvamusiikkia

Suomalaiset elokuvat elivät kulta-aikaa 40-60 -luvuilla ja niiden myötä myös musiikki teki vahvaa nousuaan. Noilta ajoilta nousevat monet helmet, joita sovitetaan uusien laulajien toimesta yhä uudestaan. Akselin ja Elinan häävalssi elokuvasta Täällä Pohjantähden alla on suosituimpia häävalssejamme. Myrskyluodon Maija ja Katariina ja Munkkiniemen kreivi elokuvan Romanssi ovat kokeneet uuden tulemisen vahvojen tulkintojen myötä, joita ovat tehneet mm. Jarkko Ahola. Mielenkiintoisia elokuvasovituksia musiikkeineen on tehty myös suosikkisäveltäjistä ja laulajista. Viimeisimpänä Timo Koivusalon Olavi Virta -elokuva, mikä laittaa jälleen Virran musiikin raikaamaan seuraavalle sukupolvelle.

Aki Kaurismäen elokuvat nousivat 90-luvulla suosioon ja nostivat Tapani Kansan ja Rauli Badding Somerjoen musiikin uuteen suosioon. 2000-luvusta eteenpäin kotimaisen elokuvan suosio on ollut kasvussa. Vuonna 2010 saimme myös musikaalielokuvan Jos rakastat, jonka tarinaa etenee jo valmiiksi suosittujen kappaleiden siivittämänä. Monet esittäjät nousivat suosioon elokuvien kautta, esimerkiksi Jore Marjaranta (Haaveet kaatuu elokuvasta Pahat pojat). Innostuipa Lordikin tekemään kauhuelokuvan Dark Floors, jossa bändi esiintyy omissa hahmoissaan. Elokuva levisi myös dvd:nä Yhdysvaltoihin ja Japaniin.

Suomalaisen raskaan musiikin osaaminen on maailmalla tunnettua ja komedia Hevireissu onkin filmifestivaaleilla menestynyt hyvin ympäri maailmaa. Raskasta rock- ja heavymusiikkia soiva elokuva kertoo Impaled Rektum nimisen yhtyeen syntytarinan ja matkan kohti Norjan musiikkifestivaalia. Elokuvan tunnelma, musiikki ja metalliyhtyeiden stereotypiat ovat iskeneet ainakin metallimusiikin faneihin.

Myös uudelleen äänitystyö ja kääntäminen ovat synnyttäneet arvostettuja kappaleita. Disneyn elokuvien käännöstyö on poikinut jopa palkintoja Vesa-Matti Loirin roolista Aladdinin Henkenä. Saara Aallon vahva ääni Frozenin Taakse jää kappaleessa toimii vähintään yhtä hyvin kuin alkuperäinen Let it go.

Suomalaisten sarjojen musiikkia

Sarjojen kannalta tärkeää on musiikin sopiminen sarjan tunnelmaa. Sarjan musiikki voi olla yhden säveltäjän työtä tai jaksokohtaisesti eri tekijältä. Suomessa on suhteellisen pitkän suosion saavuttaneita sarjoja. Lyhyemmätkin sarjat on voitu esittää useampaan kertaan. Emmerdale, Sydämen asialla, Pokka pitää, Kauniit ja rohkeat raikaavat olohuoneissa kyllä vieläkin, mutta suomalaisetkin sarjat pitävät suosionsa.

Vanhemmat muistavat Metsolat ja Puhtaat valkeat lakanat, mutta lähes kaikki tuntevat sarjan Salatut elämät. Vaikka sarjaa ei olisi katsonutkaan Anna Hanskin Tunteisiin on säveleltään tuttu. Raid -tv-sarjan musiikkihelmi on Mari Rantasillan esittämä Vain rakkaus. Sarja poiki elokuvankin, jonka tunnuskappaleen Näkemiin rakkaani Rantasilta jälleen esitti. Vain elämää sarjaan johdattaa tietysti Irwin Goodmanin samanniminen teos, joka on jo ennestään suosittu kappale. Uusi päivä on Yleltä näkyvä tv-sarja, jossa musiikki on näkyvä osa sarjaa. Hahmojen esittämä yhtyä Vihreät Valot on julkaissut kappaleita myös Spotifyssä ja keikkaillutkin Suomessa.

Suomalaista osaamista ulkomailla

Tunnemme monia ohjaajia ja näyttelijöitä, jotka ovat ponnahtaneet aina Hollywoodiin asti, mutta musiikki ja säveltäjät matkustavat myös. Tiedämme, että Suomi on tunnettu raskaasta musiikista ja The Rasmus, Him ja Nightwish ovat huippusuosittuja ulkomailla. Suomi edustaa kuitenkin myös klassista musiikkia hyvin ulkomailla. Sibeliuksen musiikkiakin on elokuvissa nähty ja Lasse Enersen on yksi esimerkki suomalaisesta säveltäjästä. Hän on säveltänyt musiikkia HBO:n Penny Dreadful -sarjaan ja ulkomaalaisiin dokumenttielokuviin. Säveltäjät ja avustajat jäävät vielä usein pääsäveltäjän nimen alle. Pääsäveltäjä kuittaa sarjoista ja elokuvista kunnian ja tekijänoikeuden, vaikka avustajat olisivat työskennelleet enemmänkin. Kokemus kuitenkin karttuu ja toivottavasti kuulemme suomalaisista säveltäjistä maailmalla lisää.