Live-esiintymisten lisäksi oman musiikin äänittäminen voi olla ensiaskel muusikon uralla kohti suurempia kuulijakuntia ja tunnettavuutta. Nykyteknologialla on jo suhteelisen helppoa ja edullista rakentaa oma kotistudio, jossa ainakin sooloillen kitaraa soittelevat ja huuliharppuun puhaltelevat, laulavat muusikot voivat äänittää ja muokata luomuksiaan vapaasti ja laadukkaasti. Tosin joskus sooloilu käy tylsäksi ja muusikko voi haluta perustaa oman bändin, tai sitten päättää naapureiden iloksi vaihtaa kitaran rumpuihin.

Kun ryhmäkoko kasvaa ja samalla myös tarve korkealaatuiselle äänitykselle, voi olla että kotistudio ei enää riitäkään, vaikka esimerkiksi The Rolling Stones äänitti liikkuvassa Rolling Stone Mobile Studiossaan. Varmaan päälle ja häätöuhan pelossa voi kuitenkin olla hyvä juttu etsiä studio käyttöön. Studioaikojen varaamisessa haasteena saatta olla iänikuinen taitelijoiden ongelma eli rahan puute, eikä varsinkaan aloittelevalla muusikolla ole takeita suurista levynmyynneistä ja loppuunmyydyistä stadionkeikoista. Kunnon ammattimuusikoiden studiot ottavat kovaa vuokrahintaa ja aloittelijalle tämä voi tuntua liian isolta riskiltä.

Ei huolta, kirjastoon!

Kirjastot ovat laajentavat jatkuvasti kattavia palveluitaan kansalaisille. Musiikkikirjastojen palvelut ovat hieno osoitus siitä, miten kirjasto seuraa aikaansa ja kuuntelee asiakkaidensa tarpeita. Kirjastoista onkin kovaa vauhtia tulossa helposti saavutettava ja matalan kynnyksen tila kulttuurille tai taiteille.

Isoihin vuokrahintoihin ja muusikoiden äänitysongelmiin löytyy myöskin ratkaisu musiikkikirjastosta. Äänitysstudioita löytyy eniten pääkäaupunkiseudulta, mutta muutama on avattu myös turvallisen etäisyyden päähän kehä kolmosen ulkopuolelle, eli Kouvolaan ja Lahteen. Helsingissä äänitysstudio löytyy rautatieaseman kupeesta, Postitalossa sijaitsevasta kirjasto 10:n tiloista. Espoossa taas studioita on useammassa kirjastossa, kuten Isossa Omenassa, Entressen kirjastossa, Sellossa sekä Tapiolassa. Vantaalaiset muusikonalut taas voivat suunnata kohti Tikkurilan kirjastoa.

Kirjastojen musiikkistudioihin voi varata ajan sähköisesti ja tilasta löytyy myös perussoittimia asiakkaiden käytettäväksi. Äänitys tapahtuu kannettavalle tietokoneelle taikka PC-pöytäkoneelle, joka löytyy studiotiloista.

Kirjastostudioiden varustus, soittimet ja ohjelmisto

Tietokoneen lisäksi studiotiloissa on melko kattavat varusteet ja koneissa mittava määrä ohjelmistoja käytettäväksi. Varsinkin aloitteleville muusikoille kirjastojen äänitysstudioiden tilat tarjoavat mahdollisuuden päästä kokeilemaan ja opettelemaan erilaisten ohjelmistojen sekä laitteistojen käyttöä ennen kuin ostaa itse kalliitta ohjelmistolisenssejä tai muita laitteita.

Mikrofoneja on sekä Beyerdynamicsilta että Rödeniltä. Melodiaa, rakenteita ja biittejä studiossa voi rakentaa Ableton Push -kontrollerilla, jolla onnistuu biisin tekeminen alusta asti. Lisäksi studioissa on MIDI-koskettimet ja luonnollisesti vahvistimet kitaralle, kaiuttimet, guitar effect prosessor, bassokombo sekä stereovahvistin. Vaikka äänitys tapahtuukin koneelle ja musiikkia jaetaan digitaalisesti, niin löytyy studiotiloista myös nostalgisiin hetkiin vanhat uskolliset LP- ja CD-soittimet. Muutamista kirjastoista löytyvät myös astetta vielä nostalgisemmat jukeboksit musiikin kuunteluun.

Ohjelmistosta löytyy peruspaketti studiotyöskentelyyn äänittämisestä visuaalisen ilmeen luomiseen. Adoben Cretive Cloudiin kuuluu muun muassa Photoshop sekä Premiere, mikäli musisoinnista haluaa studiossa ottaa taukoa ja lähteä luomaan päheämpiä levynkansia taikka nettisivuja. Äänityshomman perusohjelmisto on hyvää laatua. Positiivisia arviointeja saanut Cubase 9 Pro sisältää kaiken tarvittan musiikin tuottamiseen. Lisäksi koneelta löytyy Ableton Live, Propellerhead Reason 9, FL-studio 12 sekä Musescore nuotintamiseen.

Nämä varustukset ja ohjelmistot kuuluvat musiikkikirjastojen äänitysstudioiden perussettiin, johon pääsee käsiksi varaamalla studioajan joko paikan päällä kirjastossa taikka sitten kätevästi kotisohvalta kirjaston nettisivuilta.

Vaikka omat soittimet ovat yleensä suositeltavia käytettäväksi, on studiossa kuitenkin mahdollista käyttää myös erikseen lainattavia sähköbassoja, sähkökitaraa, nylonkielistä akustista kitaraa, sekä sähköpianoa. Kirjaston sähköpiano on erikseen lainattava ja varattava. Ohjelmistokokeilujen lisäksi musiikkikirjastojen studiotilat antavat mahdollisuuden siis kokeilla myös eri soittimia.

Studioajat on hyvä varata hyvissä ajoin, sillä palvelu on suosittu.