Finnvoxin historiaa

Suomessa on kautta aikojen tehty erittäin korkeatasoista musiikkia – niin musiikillisesti kuin teknisesti. Suomalaisista äänitysstudioista yksi tärkeimmistä ja legendaarisimmista on helsinkiläinen nauhoitusstudio Finnvox, joka sijaitsee Helsingin Pitäjänmäellä. Studio oli ensimmäinen täysin ammattimaiseen äänilevyjen äänitykseen tarkoitettu äänitysstudio.

Tällä studiolla on pitkä historia, joka on alkanut vuonna 1965. Tästä vuodesta lähtien FInnvoxin toimintaan on kuulunut laajasti äänitys, äänen editointi, leikkaus, miksaaminen, masterointi ja cinepost-äänitys. Studion on perustanut alun perin tukkukauppiaana kunnostautunut rusinatehtailija Lejos Oy, joka omisti tämän Suomen vanhimman studion 1970-luvulle saakka. Studion perustajina ovat Lejos Oy:n johdossa toimineet Kurt ja Kai Juuranto sekä Erkki Ertesuo.

Finnvox musiikissa

Finnvox tunnetaan muusikkojen keskuudessa elävänä legendana, sillä sen toiminta on jatkunut keskeytyksettä tähän päivään saakka. Tämän äänitysstudion ovista ovat kävelleet useat nuoret muusikot valmiina toteuttamaan unelmiaan viihdetaiteilijoiden maailmassa, ja jotkut heistä ovat päässeet niittämään jopa kansainvälistä mainetta. Finnvoxilla äänittäneiden artistien joukossa ovat muun muassa Rauli Badding, HIM ja Timo Rautiainen ja Kotiteollisuus. Finnvoxilla on siis suuri rooli suomalaisessa musiikkihistoriassa, ja sitä onkin kutsuttu muun muassa Suomen Abbey Roadiksi, rockbändi The Beatlesin Lontoossa sijaitsevan äänitysstudion mukaan.

Finnvoxin studion rakenne

Finnvoxin studio on jo rakentamisvuodestaan lähtien herättänyt paljon huomiota kansainvälisillä standardeilla rakennetuista tiloistaan. Varsinkin studiohuoneiden kelluva rakenne, asia joka on nykyään vakiona jokaisessa kansainvälisesti kunnollisessa musiikkistudiossa, oli iso asia Suomen mittapuulla. Finnvoxilla oli tiloissaan aluksi myös 1960- ja 1970-lukujen tarpeisiin tehtyjä musiikin jakeluun liittyviä erityisiä tiloja, kuten vinyylilevypuristamo sekä vinyylimasterointistudio, jotka ovat tätä nykyään remontoitu moderneiksi studioiksi. Tällä hetkellä Finnvoxin studiolla on 10 eri studiohuonetta.

Finnvoxin palvelut

Äänitystiloina Finnvoxin studio on yksi Suomen parhaista. Vaikka kaikki Finnvoxin studiot toimivat äänityskäytössä, etenkin B-studion yli tuhat neliötä tarjoavat tilat isommillekin orkestereille äänitystä varten.

Miksaamista varten vanha moniraitanauhuri on vaihtunut modernimpiin äänityslaitteisiin, nykyisin studiolla on mahdollista tehdä sekä edullisempaa online-miksausta että 5.1 ja 4.1 miksauksia erilaisten yhtyeiden eri tarpeisiin.

Masterointistudiona Finnvox on hyvin suosittu suomalaisten muusikkojen piirissä, ja sen tiloissa toimii kolme masteroijaa. Esimerkiksi Daruden Sandstorm on masteroitu studion tiloissa.

Finnvoxin studiohuoneet

A-studio on alkuperäinen Finnvoxin studio, joka on ollut pystyssä jo perustamisvaiheessa. Tällä hetkellä siinä toimii pieni mutta viihtyisä äänitysstudio, jota käytetään lähinnä loppuäänitystilanteissa.

B-studio on soinniltaan Finnvoxin tärkein studio, jossa voidaan äänittää esimerkiksi klassisia soittimia. B-studiossa onkin 5 eristettyä äänityshuonetta ja jopa 1000 kuutiometriä äänitystilaa.

C-studio on toiminut aikoinaan päämiksaamona, mutta on nykyään remontoitu pienehköksi studioksi.

D-studio on yleisesti masterointistudio, jota käyttää työhuoneenaan suomalaisen musiikin masteroinnin pioneeri Mika Jussila. Jussila myös omistaa osan Finnvox-studioista.

E-studio on tunnettu piirrettytehdas, sillä sitä käytetään varsinkin dubbauskäytössä. Tämän studiohuoneen kautta ovat valmistuneet suomalaiset versiot useista kansainvälisistä animaatioelokuvista. Dubbauskäyttöä varten studio on varustettu suurilla HD-näytöillä.

F-studio on alun perin toiminut levypuristamo, jonka toiminta on lakkautettu. Remontoituna F-studio toimii hyvin sekä äänityskäytössä että miksaamisessa. Tässä studiossa on myös mahdollisuus 5.1 äänittämiseen.

G-studio on D-studion tapaan masterointistudio, jota käyttää pääasiallisesti masteroija Pauli Saastamoinen.

H-studio toimii tuottajan ja artistin yhteisenä huoneena, joka on remontoitu juuri tätä tarvetta varten esimerkiksi uusien tai vielä kehitteillä olevien kappaleiden kuunteluun.

I-studio on Finnvoxin kolmas masterointistudio, jolla on erityinen kotiteema. I-studio toimii Daniel Hagströmin masterointistudiona.

A-I studioiden lisäksi Finnvoxin tiloista löytyy Cinepost-studio, joka on tarkoitettu suomalaisen elokuvateollisuuden tarpeisiin ja toimii elokuvamiksaamona. Finnvox on suomalaisen äänistudio-osaamisen taidonnäyte, jonka palveluita ovat hyödyntäneet muusikot genrestä riippumatta jo vuosien ajan.