Suomalainen musiikki ei kenties ole saavuttanut maailmalla yhtä suurta mainetta, kuin naapurimaidemme artistit, mutta yllättävän monet Suomessa tunnetut artistit ovat monissa muissa maissa jopa suositumpia kuin kotimaassaan. Monet suomalaiset artistit viihtyvät Suomen musiikkiskenessä ja tekevät musiikkia suomen kielellä, vaikka taitoa voisi riittää valloittamaan myös ulkomaan lavoja. Suomalaiset artistit ovatkin usein nöyriä jalat maassa kulkevia taiteilijoita ja heidän päämääränään ei ole lyödä läpi kansainvälisen massamusiikin markkinoilla. Esittelemme kuitenkin liudan suomalaisia artisteja ja kokoonpanoja, jotka syystä tai toisesta ovat tulleet tunnetuksi kotimaansa lisäksi myös ympäri maailmaa.

Metallimusiikki

Suomessa lienee eniten metallibändejä väkilukuun nähden kuin missään muussa maassa. Olemme siis selkeästi metallikansaa ja joidenkin laskelmien mukaan Suomessa toimii tällä hetkellä yli 600 metallibändiä! Metallikansan maine on kiirinyt myös rajojen ulkopuolelle ja monet suomalaiset kokoonpanot ovat nykyään hyvinkin tunnettuja maailmalla, esimerkkeinä Apocalyptica, Nigthwish, Children of Bodom, HIM ja Amorphis. Nämä kaikki edellä mainitut kokoonpanot ovat päässeet arvostetun brittiläisen Metal Hammer -lehden listaukseen.

Eurooppalaisen metallimusiikkimarkkinoiden lisäksi yhtyeet ovat vallanneet Pohjois-Amerikkaa. Erityisesti Nightwishillä ja HIM:illä on myös paljon faneja ympäri Etelä-Amerikkaa. Apocalypticalla on taas takanaan monipuolinen yhteystyö monien kansainvälisen metallimusiikin huippunimien kuten Slipknotin ja Rammsteinin kanssa. Children of Bodomin kitaristi Alexi Laiho eritoten on niittänyt mainetta kitaristina kansainvälisesti ja taiteilee arvostetun Guitar World -lehden sadan kaikkien aikojen parhaimman metallikitaristin sekä viidenkymmenen maailman nopeimman kitaristin joukossa.

Elektroninen ja klassinen musiikki

Kaikki me tiedämme, että on mahdotonta koota listaa maailmalla tunnetuista suomalaisartisteista mainitsematta Ville Virtasen alias Daruden mestariteosta Sandstormia. 2000-luvun alun eurooppalaisten yökerhojen takuuvarma hitti oli niin suosittu, että se on epäilemättä jättänyt jälkensä elektronisen musiikin historiaan. Daruden hitti ylsi aikoinaan Billboardin kuumimpien uutuushittien listalle sekä oli radioykkönen esimerkiksi Iso-Britanniassa, Kanadassa ja Norjassa. Vaikka Sandstormin suosio perustuu nykyään sen kulttimaineeseen, on Daruden luoma teos toiminut inspiraationa ja pohjana monelle nykyajan elektronisen musiikin tuottajalle. Sandstormin kuuluisan biitin tunnistaa edelleen jokainen sen kultaisella aikakaudella elänyt, mutta osa ei osaakaan arvata, että kappaleen tekijä tulee Suomesta.

Suomalainen opetusjärjestelmä on jo pitkään panostanut laadukkaaseen musiikinopetukseen suomalaisissa kouluissa ja musiikkilukioissa. Kaikkein tunnetuin klassisen musiikin suomalainen artisti maailmalla on epäilemättä Jean Sibelius. Sibeliuksen tunnetuinta teosta Finlandia-hymniä on jopa ehdotettu Suomen kansallislauluksi ja eurooppalaisille taiteen- ja musiikin opiskelijoille Sibeliuksen nimi on hyvin tuttu. Toinen suomalaisen klassisen musiikin tunnetuista nimistä on Esa-Pekka Salonen. Pitkän ja kansainvälisen uran klassisen musiikin parissa luonut Salonen toimii nykyään Los Angelesin La Phil -konserttitalon musiikkijohtajana sekä Lontoon Philharmonia -orkesterin ylikapellimestarina.

Poprock-musiikki

Poprock-bändeistä The Rasmus lienee kerännyt eniten mainetta maailmalla. Yhtyeen alkuvuosina The Rasmus oli enemmän tunnettu kotimaassaan, mutta Dead Letters -albumin julkaisun jälkeen suosio lähti kiirimään ensin Eurooppaan ja sitten muualle maailmaan. Lukuisten EMMA-patsaiden lisäksi The Rasmus voitti myös MTV Europe Music Award -gaalassa Parhaan Pohjoismaisen Yhtyeen palkinnon sekä Venäjän MTV Awardsin Parhaan Kansainvälisen Artistin palkinnon. Lukuisilla musiikkifestivaaleilla ja palkintogaaloissa esiintymisen lisäksi The Rasmus keikkaili suursuosionsa aikaan ahkerasti ympäri maailmaa.

Toinen kansainvälisesti tunnettu poprock-bändi on Sunrise Avenue. Yhtyeen ehdottomasti tunnetuin hitti Fairytale Gone Bad vei bändin erityisesti Euroopassa suursuosioon ja toi yhtyeelle kolme loppuunmyytyä Euroopan kiertuetta. Muutamia vuosia myöhemmin Sunrise Avenue allekirjoitti kansainvälisen jättisopimuksen yhden musiikkialan suurimpiin kuuluvan studion Universal Music Groupin kanssa ja yhtyeen albumeita on julkaistu tällä hetkellä lähes 70 eri maassa. Bändin sanotaankin olevan nykyään suositumpi muualla Euroopassa kuin kotimaassaan Suomessa!