Edellisen vuosikymmenen taitteessa erilaiset äänitysohjelmistot sekä edulliset laitteet alkoivat valtaamaan alaa huomattavalla vauhdilla, ja harrastelijaäänittelijä on siitä lähtien kyennyt tuottamaan verraten laadukasta musiikkia kotonaan käyttäen hyväkseen vain muutamia satasia maksavia äänikortteja sekä äänitysohjelmistoja, joita parhaimmillaan löytää Internetistä täysin ilmaiseksi. Kotistudiotoiminta on muuttunut niin yleiseksi, että monet musiikin tuottamisesta, miksaamisesta ja masteroinnista kiinnostuneet ovat päässeet toteuttamaan visioitaan omassa kodissaan sen sijaan, että heidän tarvitsisi varata oikeasta studiosta itselleen aikaa tai ammattilaisen apua.

Studiotoiminnan vähentyminen

Trendi on jättänyt jälkensä studioiden toimintaan: lukuisat pienemmät, keskisuuret ja isotkin studiot ovat joutuneet sulkemaan oviaan kysynnän laskemisen vuoksi. Kalliit laitteet ja studion ylläpito ovat osoittautuneet monille tällaisille studioille nykypäivänä kannattamattomaksi. Monet aloittavat artistit saattavat pitää oikean studion mukanaan tuomia maksuja vaikeina perustella itselleen, sillä monet kokemattomuuttaan kuvittelevat, että heidän edullisesti kotona tuottamansa ääni pärjää ammattimaisessa studiossa tuotetulle. Monilla ei myöskään yksinkertaisesti ole rahaa äänittää levyä studiossa, sillä tämä voi olla pitkällinenkin prosessi, joka vaatii yhden tai useamman studioammattilaisen työskentelyä materiaalin parissa joko sitä äänitellen, miksaten tai masteroiden. Ei käy myöskään kieltäminen, etteivätkö omalle kotikoneelle Internetistä ladattavat erilaisia analogisia äänilaitteita mallintavat ohjelmistot alkaisi olemaan nykypäivänä verraten lähellä alkuperäisten mallinaan käytettyjen laitteiden tuottamaa ääntä varsinkin asiaan tarkemmin vihkiytymättömän mielestä.

Studiotoiminnan hankaluus

Nykypäivän studioammattilainen onkin kohdannut uudenlaisen ongelman: hänen täytyy olla sosiaalisesti taidokas kyetäkseen vakuuttamaan potentiaaliset asiakkaansa siitä, että oikeassa studiossa tuotettuna heidän musiikkinsa kuulostaa yksinkertaisesti paremmalta. Hän joutuu “myymään” mahdollisille asiakkaille syitä sille, miksi heidän tulisi äänittää musiikkinsa tuhansia euroja maksaneiden kondensaattori- tai nauhamikrofonien, etuasteiden ja äänikorttien läpi sen sijaan, että käyttäisivät kotona satasen maksanutta dynaamista mikkiään, josta he ajavat signaalinsa tietokoneelle käyttäen viisikymppiä maksanutta ulkoista äänikorttiaan. Studioammattilaisen voi olla suhteellisen vaikeaa perustella ja oikeuttaa asiakkailleen heidän laskuttamiaan hintoja palveluistaan, vaikka ne ovatkin huolella mietittyjä ja yleensä aina kilpailevien studioyrittäjien hinnastoihin suhteutettuja.

Ammattimaisessa studiossa äänittämisen tarpeellisuus

Faktaa on se, että laadukas ääni on aina laadukasta ääntä, ja sitä ei voi vielä nykypäivänäkään korvata kotona joitakin kymppejä maksaneella laitteella, mutta faktaa on myös se, etteivät kaikki jokaiseen tarpeeseen tarvitse vuokrata käyttöönsä studiota. Tarvetta tulisi arvioida sillä, minkälaista musiikki on ja millaiseen tarpeeseen se tulee. Esimerkiksi omiin demo-tarpeisiin kotiäänitykset riittävät aina, mutta musiikkityylistä riippumatta paras lopputulos levitykseen tarkoitetulle musiikille saavutetaan aina ammattimaisella miksaus- sekä masterointityöllä. Mikäli musiikin äänittämiseen on käytetty ulkoisen äänilähteen äänittämiseen mikrofoneja, vaikuttaa mikrofonien, etuasteiden sekä signaalimuuntimien laatu lopputulokseen myös silloin, kun äänite on muutoin miksattu ja masteroitu ammattimaisesti – eli toisin sanoen äänitteen laatu kärsii, jos ääni on alun perin talletettu huonolaatuisin keinoin, ja sitä ei voi enää jälkikäteen yksikään studioammattilainenkaan saada kuulostamaan parhaalta mahdolliselta. Lopulta eron harrastelijamaisesti äänitetyissä kappaleissa yleensä kuulee ikävästi hyppelevinä taajuuksina ja siinä, miten vaihtelevalta ne kuulostavat eri äänilähteistä kuunneltuna.

Kuinka studiot toimivat

Nykypäivän studiot ovat tehneet ajan varaamisesta varsin mutkatonta. Studioilta löytyy tänä päivänä aina oma Internet-sivusto, ja sivustolta löytyy yhteydenotto-lomake, jolla voit kertoa studion työntekijälle tarpeesi. Voit yleensä varata studion itsellesi omaan käyttöön, jolloin teet kaiken työn itse, tai voit palkata ammattimaisen äänittäjän käyttöösi. Äänityssessioiden jälkeen materiaali miksataan, ja myöhemmin yleensä eri henkilö kuin miksaaja vielä masteroi materiaalin, nostaen volyymin tasoa ja tehden siitä soveliasta nautinnolliseen kuuntelukokemukseen erilaisista äänilähteistä. Tämän jälkeen materiaali toimitetaan asiakkaalle hänen pyytämässään muodossa, joko “red book” CD:nä tai digitaalisessa häviöttömässä muodossa, jonka asiakas voi helposti laittaa haluamallaan tavalla eteenpäin levy-yhtiölleen tai erilaisiin jakelukanaviin.